Nätverkande är ett mindset och skapar möjligheter

Katinka Kubenka

Katinka Kubenka driver sedan många år tillbaka Insight Consulting och erbjuder bland annat tjänster för dig som ska kliva in i ett nytt arbete/roll eller som har utmaningar kring ditt eget ledarskap och utveckling. Eller du som är intresserad av att veta mer om hur du gör dig attraktiv för ditt nästa jobb, ett styrelseuppdrag och hur du bygger ett framgångsrikt professionellt cv/konsult- eller styrelseprofil.

Katinka Kubenka, Ledarkonsult på Insight Consulting, ger dig sin mångåriga erfarenhet kring värdet av att nätverka och de nya möjligheter som öppnas upp för dig om du har det som ett ständigt mindset. Katinkas spontana kommentar när vi undrade om hon hade lust att blogga kring det här var; Så roligt att få dela med sig och inspirera om ett ämne som jag lever och utövar varje dag!

Hon vill vara tydlig med att hon inte har något facit och att du som läser detta kommer inte att få 5 tips på hur man blir en framgångsrik nätverkare. Det som fungerar för Katinka kanske inte fungerar för dig och vice versa. Här nedan berättar Katinka om sina erfarenheter kring framgångsrikt (och mindre framgångsrikt) nätverkande och hon hoppas att det ger inspiration och värde för dig.

Jag har delat upp det i; Vad är att nätverka? Vad är ett nätverk för mig? Och lite bra och mindre bra exempel på nätverkande som jag har egen erfarenhet av. Inför att jag skulle blogga så tänkte jag att jag ska leva som jag lär, så jag frågade några personer i mitt nätverk om varför de tycker att just jag är duktig på att nätverka och att dela med mig till andra av mina erfarenheter?

Här kommer några av de svar jag fick:
”Har en oöverträffad förmåga att få människor att känna sig trygga och betydelsefulla, både i sitt yrkeskunnande och än viktigare – som individer”
”Pratar inte bara om nätverkande utan gör det konkret varje dag, i alla sammanhang”
”Har lyckats bygga ett stor nätverk bestående av kunskapstörstiga och vetgiriga individer”
”Har en förmåga att på ett ödmjukt och nyfiket sätt närma sig människor och få dem att vilja lära känna henne”
”Gör det lättare och avväpnar dramat vilket leder till bättre beslut längs yrkeskarriären”

Jag tror att jag fick de här svaren för att mitt mindset är att ALLT är nätverkande. För mig handlar det om att få in det i sin arbetsvardag. Jag fick en fråga från en Facebook vän: Katinka gör du ingenting annat än att mingla och gå på föreläsningar mm? Och jag svarade att Det är ju mitt jobb!

Att nätverka bygger inte på avtal, utan på respekt för andra och blir det bra för andra så blir det bra för dig. Det blir helt klart lättare att be om saker om man har ett sådant mindset och att vara genuint intresserad av andra människor och lyhörd för deras behov.

Bara att jag ställde den här frågan till mitt nätverk så nätverkade jag och det ledde till många trevliga möten, dvs det ena leder till det andra. I det här fallet blev jag inbjuden till ett jätteintressant frukostseminarium av en av de tillfrågade och där träffade jag en person som var nyfiken på vad jag arbetar med, så nu ska vi träffas.

Viktigt att tänka på tycker jag är att tacka sitt nätverk, så jag kommer efter det mötet höra av mig till personen som bjöd in mig och berätta om hur det utvecklat sig.

Vad är ett nätverk?

Ett nätverk uppstår ju inte från en dag till en annan för att du har ett behov utan man behöver tänka till om varför man ska nätverka, dvs syfte och mål. Ett nätverk för mig är när man samlar människor kring något i sin vardag – oftast människor som gör samma saker och förväntas ha utbyte av varandra och kan berika varandra. Men jag tycker också att det är viktig att få inspiration och kompetensutveckling om andra ämnen som t ex handlar om förändring, komplexitet, cross tänkande osv.
Ibland kräver livet olika sorters nätverkande t ex i en jobbsökarfas – då blir jobbsökarkanaler viktiga, inte bara att uppdatera min Linkedinprofil utan allt ifrån att kommunicera budskap, min målsättning, mitt bidrag och mina förmågor.

Internet har gjort det praktiskt för oss att bygga nätverk och det finns många forum och nätverkssidor som gör det möjligt för oss att dela med oss av vr kunskap och erfarenhet och diskutera våra åsikter.
Vill gärna tipsa om en en podd som heter Proleadpodden som precis släppt ett avsnitt som just handlar om nätverkande: https://www.prolead.se/page/proleadpodden

Bra och mindre bra exempel på nätverkande

Ett bra nätverk för mig är när det ges utrymme till nätverkande, ett tydligt syfte och mål. Där det också finns lite styrning och vägledning, dvs man är tydlig med förväntan på att alla är där för att t ex utbyta kompetens och erfarenheter och att någon eller några som håller i träffen hjälper till så att man t ex pratar med någon man inte pratat med förut.

Ett bra exempel för mig är när det t ex är en föreläsning man blivit inbjuden till och att det framkommer i inbjudan att man gärna ser att man har möjlighet att stanna kvar en stund och prata kring ämnet man kommer att lyssna till och inbjuder till både nätverkande och mingel. Kanske också uppmuntras man till att man får bjuda med sig någon från sitt eget nätverk. Alltid både bra och trevligt om man är fler som kan sprida bra budskap som man precis fått till sig.

Ett mindre bra exempel är ju motsatsen till ovan där man bjuder in till att nu ska vi nätverka men inte berättar på vilket sätt och inte främjar det.

Sist men inte minst
vänta inte med att börja nätverka tills du t ex behöver ett nytt jobb eller något annat. Nätverkandet är en livslång resa, det är ingenting som är uttänkt och planerat utan ger man så får man.

 

Mer läsning