Reflektioner efter ett antal olika vd-uppdrag, krångla inte till det!

Claes Mittjas

Tidigare vd Medley, vd Tikkurila Sverige (fd Alcro-Beckers), vd Fruktbudet i Norden, Country Manager Sweden Vin - Vin & Sprit, vd Hemglass

Vad gör man när man tillträder som ny vd? Självklart beror det på statusen på bolaget men viktigt att få koll på nuläget och jag listar här några steg som jag själv har arbetat efter.

1. Få koll på nuläget
Någon typ av mätning tycker jag är viktigt för att se hur organisationen ser på målen, vart företaget är på väg, engagemang, vilja, arbetsglädje, etc. Det finns många olika typer av pulsmätningar men någon enkel två gånger per år tycker jag är väsentligt. Är det dåligt så är det ju bra att få veta det tänker jag.

2. Börja agera
Viktigt att snabbt börja agera! Om mätningen är bra så kanske det inte behöver vara så dramatiska förändringar, självklart lite beroende av den kurs styrelse och ägare har lagt fram. Är det däremot svaga siffror i mätningen, så känns det viktigt att agera snabbt och organisationen har då ofta en förväntan att det händer något. Jag har på några av de företag jag har varit paketerat det viktigaste såsom vision, fokusområden, kundlöfte, värdegrund samt mål i en enkel Affärsplan, en ”one pager”.

Det har varit väldigt lyckosamt och på ett par ställen gick vi från ”knallrött” till grönt gällande tydliga och motiverande mål och vilja och engagemang. Innan man gör det, så är det också viktigt att visa mätningen för hela organisationen även om den inte är bra. Det positiva är ju att det är lättare att agera kraftfullt från ett läge som inte är optimalt.

Viktigt att vara tydlig med vision, fokusområden, värdegrund och mål och som vd får man ”tjata om det” vid flera tillfällen. Ibland har jag också kompletterat Affärsplanen med en enkel handlingsplan, såsom mer information via ex. frukostmöten,
gemensamma fikaträffar, etc. Allt för att få med organisationen på resan.

3. Leva som man lär
Man har blickarna på sig mycket mer än man tror och det gäller att föregå med gott exempel! Man kan inte säga att vi ska arbeta hårt om man inte själv gör det. Jag har försökt vara synlig i hela organisationen och har man butiker, anläggningar eller kontor ute i landet så gäller det att regelbundet vara ute hos dom, inte bara en gång!

Jag har rest oerhört mycket ute i landet i mina dagar. Det finns en otrolig kraft när medarbetare på alla nivåer blir sedda. På ett ställe jag var så bytte vi namn från ”HK” till ”Supportkontor”. Det blev väldigt lyckat och på det företaget var det precis det vi gjorde, vi supportade våra lokala enheter ute i landet. Jag tror att man måste vara genuin och brinna på riktigt när man har en ledande befattning för att kunna engagera medarbetarna. Jag tror på konferenser och kick offer men jag tror ännu mer på att få det att fungera i vardagen, det är på måndag kl.8 slaget står!

4. Ha lite kul!
Vi lägger mycket tid på våra arbetsplatser och jag tycker det är viktigt med glädje och skratt emellanåt. Vi är visserligen där för att jobba, men jag har upplevt att när arbetsglädjen ökar då ökar också engagemanget och man kan förflytta berg. Viktigt också att fira segrar och delsegrar på vägen!

Så sammanfattningsvis, mät, börja agera via någon form av tydlig paketering, var genuin och visa vägen för din organisation, ha lite kul och fira lite när det vänder och när det känns rätt! Min erfarenhet är att det går fort att vända upp ett företag / organisation när ”bollen” väl börjar rulla åt rätt håll!

Lycka till!
Claes Mittjas

Mer läsning