Crozz tillsammans med Generation Pep inspirerar till Höstlovspepp hela lovet med #pepkm och pep-hjälten!

Team Crozz

Visste ni att barn och unga är som mest stillasittande under lov och helger? Höstlovet är inget undantag. Vi vill inspirera fler till rörelseglädje och hakar på utmaningen att träna som en Pep-hjälte under vecka 44!

En Pep-hjälte tränar genom att ta en Pep Kilometer om dagen, det vill säga springer, går, cyklar, rullar eller på annat aktivt sätt tar sig fram 1 kilometer varje dag. Häng med du också och tagga din kilometer med #pepkm så sprider vi rörelseglädje till fler!

Frågor och svar om kampanjen #pepkm

Varför finns kampanjen #pepkm?

Generation Pep har sedan 2016 arbetat för att alla barn i Sverige ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt liv. Kampanjen Pep Kilometern #pepkm är en kampanj som syfter till att få fler barn och unga i rörelse. Den är aktuell under påsk- och höstlovsveckorna, eftersom statistik visar att barn och unga är som mest stillasittande just under skollov och helger.

Hur mycket ska barn och unga röra sig varje dag?

Barn och unga över 6 år ska vara fysiskt aktiva i genomsnitt 60 minuter per dag (barn under 6 år behöver röra sig varje dag men har inte någon angiven genomsnittstid, du kan läsa mer om rekommendationerna här https://generationpep.se/sv/verktyg/riktlinjer-for-fysisk-aktivitet/ ). Det behöver inte vara sammanhängande 60 minuter men det viktiga är att pulsen går upp och man blir lite andfådd. Idag vet vi att bara 2 av 10 barn når upp till 60 minuters fysisk aktivitet om dagen, och även vuxna blir allt mer stillasittande.

En kilometer tar ju inte så lång tid att gå/cykla/springa/rulla, varför tar ni inte en längre distans?

Vi vill sänka trösklarna för rörelse. Idag vet vi att bara en bråkdel av barn är aktiva i 60 minuter som rekommendationerna anger. Kan vi få många barn att åtminstone röra sig 10-15 minuter om dagen så har vi gjort stor skillnad. Vår förhoppning är dessutom att en kortare distans varje dag ska innebära att man vågar utmana sig själv att kanske göra distansen fortare nästa gång, eller kanske lägga på någon mer kilometer. Dessutom är 1 kilometer en sträcka som även små barn klarar av och då blir detta dessutom en aktivitet som man kan göra hela familjen tillsammans.

Vem är Pep-hjälten?

Alla kan vara en Pep-hjälte! Pep-hjälten är ett koncept framtaget av Generation Pep för att uppmuntra vuxna till att vara en förebild i frågan om barns hälsa. En Pep-hjälte tar fighten mot barns ohälsa i barnens vardag, till exempel i sin roll som förälder, pedagog eller annan viktig roll i barns närhet.

Mer läsning